Beste Wetsuit kopen in 2021?

Wil je kunnen genieten van het water maar is het nog te koud of krijg je het snel koud in het water? Dan is een wetsuit de oplossing. Maar waar moet je opletten bij het kopen van een wetsuit? Wat voor soorten wetsuits heb je? Welke maat moet je hebben? Hier kom je alles te weten wat je moet weten om de beste wetsuit te kopen voor jouw.

Wat is een wetsuit?

Eerst moet je natuurlijk weten wat een wetsuit is. Een wetsuit is een pak waarmee je onderkoeling tegen gaat. Een wetsuit is gemaakt een stof die Neopreen heet. Deze stof neemt niet veel water op en is flexibel waardoor het een geweldige stof is voor wetsuits. Een wetsuit geeft je eigenlijk een isolerend laagje om je heen. 

Werking wetsuit

Als je het water in gaat met een wetsuit komt er een dun laag tussen je huid en het Neopreen. Dit laagje wordt opgewarmd door je eigen lichaamstemperatuur. Zo krijg je het lekker warm terwijl je je favoriete watersport aan het doen bent.

Type wetsuits

Je hebt een aantal verschillende types wetsuits. Ik heb ze even op een rijtje gezet zodat je ze met elkaar kan vergelijken. Zo kan je de beste keuze maken in welke wetsuit jij nodig hebt.

beste-rashguard

Rashguard

Wil jij uren genieten van het water maar niet verbranden. Dan is een rashguard perfect. Dit zijn T-shirts die beschermen tegen de zon. Op het water verbrand je veel sneller dan normaal. Dat komt doordat de UV-straling weerkaatst via het water. Daarom is een rashguard perfect voor warm weer en een warme watertemperatuur. Je kunt rashguards ook gebruiken onder je wetsuit tegen huidirritatie

beste-shorty

Shorty 

Als je toch nog een beetje koud vind kan je er ook voor kiezen om een shorty  te kopen. Een shorty heeft korte mouwen en korte broekpijpen. Een shorty zorgt ervoor dat de kern van je lichaam warm blijft. Hierdoor is een shorty vooral geschikt voor warmere watertemperaturen.

beste-wetsuit-heren

Full wetsuit

Een full wetsuit is een surfpak dat het hele lichaam bedekt. Het neopreen van dit soort surfpakken is vaak iets dunner. Hierdoor zijn full wetsuits vooral geschikt voor normale temperaturen. 

Steamer

Een steamer is een full suit eigenlijk. Het verschil zit in het neopreen en de naden. Bij een steamer is het neopreen wat dikker. De wetsuit wordt daar natuurlijk een stuk warmer van. In de naden zit ook verschil. Bij een steamer wetsuit worden de naden vaak dicht gemaakt met lijm of het wordt dicht getaped. Door afdichten van de naden komt er een stuk minder water binnen en blijf je lekker warm. Een steamer wetsuit is daarom ook voor koudere temperaturen geschikt. Het ligt erg aan de dikte van het surfpak.

beste-semidry-wetsuit

Semidry wetsuit

Semidry wetsuit is een surfpak met waterdichte naden hierdoor komt er bijna geen water en wind naar binnen. Deze surfpakken worden vooral gebruikt voor winterse omstandigheden. Let op: deze wetsuits zijn niet waterdicht je kunt er geen kleding onder doen die niet nat mag worden.. 

beste-drysuit

Drysuits

Een drysuit is een surfpak dat je helemaal droog houd. Bij drysuits kan je je normale kleren gewoon aanhouden omdat je toch niet nat wordt. Het omkleden gaat dan ook lekker snel je hoeft alleen je drysuit aan te doen. Drysuits worden voor de koudste weersomstandigheden gebruikt . 

Waar moet je opletten bij het kopen van een wetsuit?

Nu ben je waarschijnlijk op zoek naar een goede kwaliteit wetsuit en wil je graag weten waar je op moet letten als je een wetsuit gaat kopen. Hieronder bespreken we alle punten die belangrijk zijn om mee te nemen bij jouw keuze.

Dikte wetsuit

In welke omstandigheden wil je de wetsuit gebruiken? Als je in het voorjaar en in het najaar het water in gaat, moet je een dikkere wetsuit maar voor in de zomer heb je een dunne wetsuit nodig. Denk er dus goed over na voor welke weersomstandigheden je hem wil gebruiken en pas daarop de dikte aan.

Type Wetsuit

Watertemperatuur

Dikte Neopreen (mm)

Rashguard

22°C → Warmer

-

Shorty

18°C → Warmer

3/2 mm - 2/2 mm

Fullsuit

15°C -- 17°C

3/2 mm 

Steamer

10°C -- 15°C

  5/3 mm 

Steamer / Semidry

6°C -- 10°C

5/5 mm - 5/4 mm

Semidry

5°C → Kouder

6/5mm - 6/4mm

Drysuit

5°C → Kouder

-

Maat

De maat is ook erg belangrijk. De wetsuit moet goed aansluiten bij het lichaam. Er moet niet te veel overtollige ruimte zijn want dan is de werking van de wetsuit een stuk minder. Maar het moet ook niet te strak zitten, het moet aansluitend en comfortabel zijn. Door verschillende wetsuits te passen kun je erachter komen wat het best bij jou past. 

Soort neopreen

Je hebt twee soorten neopreen. De eerste is single-lined dat betekent dat er een laag aan de buitenkant overheen zit die de wetsuit versterkt. Single lined is wel het warmst doordat het een dichtere structuur heeft, maar het gaat wel sneller kapot daarom nemen watersporters zoals kitesurfers, windsurfers en wakeboarders vaak double lined. Maar single lined is erg geschikt voor bijvoorbeeld zwemmen en duiken.

Double lined heeft twee lagen één aan de binnenkant van de wetsuit en één aan de buitenkant. hierdoor wordt de wetsuit een stuk sterker. Het nadeel hiervan is dat de twee laagjes een ruigere structuur hebben. Hierdoor is het soms mogelijk dat er een beetje wind doorheen komt.

Plaatsing sluiting

De plaatsing van de sluiting kan invloed hebben op de bewegingsvrijheid en comfort. Je hebt drie soorten sluitingen.

Front-zip: 

Deze sluiting is het populairst bij  kitesurfers, surfers en windsurfers omdat je makkelijker bij de sluiting kan. Er komt minder water binnen en je hebt meer bewegingsvrijheid bij de armen. Daar tegenover staat wel dat de wetsuit moeilijker is om in te komen. Een advies is als je wat breder gebouwd bent ga dan voor een back-zip.

front-zip-wetsuit

Back-zip:

Dit is de meest gebruikte sluiting bij wetsuits. Het is een rits aan de achterkant van het pak. Met deze sluiting is er wel minder bewegingsvrijheid. Het pak is wel een stuk makkelijker aan te trekken. Het kan zo zijn dat er via de achterkant water naar binnen komt maar de meeste merken hebben wel een waterstop in hun pak ingebouwd. 

back-zip-wetsuit

No-zip:

Deze wetsuit heeft geen rits als sluiting. Het heeft een flappen systeem om te sluiten dit zorgt er wel voor dat het pak veel bewegingsvrijheid heeft. Deze wetsuit is niet echt geschikt voor kitesurfen of windsurfen. Dit zou je wel kunnen gebruiken als zwempak. 

Flusings 

Flushings zijn kleine gaatjes die ervoor zorgen dat er water naar buiten kan lopen. Deze gaatjes kunnen aan de onderkant van de pijpen van de wetsuit zitten. Dit is erg handig voor kitesurfers want als je aan het kitesurfen bent komt er vaak veel water naar binnen via de pijpen. Dit is geen vereiste maar is wel handig

Beste wetsuits 

Nu jij weet wat een wetsuit precies is en waar je op moet letten tijdens het kopen van een wetsuit, zullen wij de beste wetsuits per discipline kort uitlichten. Zo zullen we gaan kijken naar wat de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuit is, wat de beste goedkope wetsuit is, de beste wetsuit voor heren, voor dames en voor kinderen. Per 

Beste wetsuit voor heren

Allereerst zullen we gaan kijken naar de wetsuit die het beste uit de test komt voor de heren. Mocht je dus een man zijn die op zoek is naar de beste allround wetsuit? Let dan goed op. De beste wetsuit die je kunt kopen als man is de Mystic 2020 marshall de beste keuze. De Mystic Marshall 2020 is een lichtgewicht wetsuit die maar 1 kg weegt. Dit maakt het dan ook gemakkelijk om mee te bewegen. Zowel in het water als op het land. Deze wetsuit heeft een ritssluiting aan de achterkant. Dit betekend echter wel dat je minder bewegingsvrijheid hebt. 

De kleur van het vest is Navy blauw en heeft een sportief uiterlijk. Verder zorgt deze wetsuit er voor dat hij helemaal past door de pasvorm die het heeft. Als klap op de vuurpijl heeft het ingebouwde kniebeschermers om ervoor te zorgen dat jouw knieën beschermt blijven en niet beschadigen tijdens welke sport je ook doet. De Fleece is zacht, egaal en ontzettend warm. Zo ben jij beschermt tegen de meeste weersomstandigheden. Ook heeft deze wetsuit van het toonaangevende merk Mystic een siliconen druk dat een barrière vormt om te voorkomen dat het water in het pak terecht komt. Mocht er om wat voor manier dan ook water in het pak eindigen dan is het pak uitgerust met een geperforeerd neopreen waardoor het water het pak uit kan lopen. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Hoewel dit de 3/2 mm variant is.

beste-wetsuit-heren

Mystic Watersports Star 3/2 mm

De beste wetsuit voor heren van het merk Mystic. Geweldige prijs-kwaliteit verhouding en een prachtig design!

Beste wetsuit voor dames

Als je op zoek bent naar de beste wetsuit voor dames dan ben je opzoek naar O'Neill Wetsuits dames neopreenpak Epic 5/4 mm de beste allround wetsuit. De wetsuit is een steamer en heeft een back-zip. Het heeft veel gelijke functies als een duurdere wetsuits. Daarom is het een goede allround wetsuit . De wetsuit is 0.5 kg lekker licht dus. Het neopreen is lekker dik waardoor je het goed warm houdt. Het heeft Ultraflex neopreen waardoor de bewegingsvrijheid optimaal is. De wetsuit heeft ook Krypto knee padz, deze beschermen je knieën tijdens al je de wateractiviteiten. Het heeft ook Gelijmde en blindgestikte naden dat houd in dat de naden zijn gelijmd en op een speciale techniek zijn gestikt hierdoor zijn de naden waterdicht en komt er minder water naar binnen. Er zit een Double superseal neck ingebouwd waardoor de kans nog kleiner is dat er water binnenkomt via de nek. De wetsuit heeft zelfs een zak waar een sleutel of iets anders klein in kan worden bewaard. Dat is super handig en veel andere wetsuit hebben dat niet! De 'O'neill Epic 5/4 mm heeft een enorm goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een echte aanrader!

beste-wetsuit-dames

O'Neill Wetsuits dames Epic 5/4 mm

De beste allround wetsuit voor dames van het merk O'neill. Een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Een aanrader!

Beste wetsuit voor kinderen

Nu je als volwassenen weet welke wetsuit je moet hebben zullen we eens gaan kijken naar welke wetsuit het beste is voor een kind. We hebben gekeken naar een wetsuit die niet te duur is aangezien kinderen nog groeien en ze dus snel een nieuwe en groter pak nodig hebben. Als je dan één moet kiezen van een goede kwaliteit dan is de kinderwetsuit van O'Neill zeer aantrekkelijk. Het is van een goede kwaliteit voor een goede prijs. Het heeft een back zip systeem als ritssluiting met een waterbestendige sluiting. Het Neopreen is daarbij ook nog eens extra stretch. Een bijkomend voordeel van een wetsuit voor een kind is dat ze warm kunnen spelen in het water en het hun ook nog eens beschermd tegen de zon. Mocht je je zorgen maken over het feit dat de kleur niet past bij jouw kind? Dan kun je deze altijd bestellen in de kleur die past voor jouw kind. Als laatste heeft deze wetsuit Flatloc-gestikte naden waardoor het extra duurzaam is en ervoor zorgt dat jouw kind lekker warm blijft als hij of zij lekker in het soms iets wat koude water wilt spelen. 

beste-wetsuit-kind

O'neill kindwetsuit 2 mm 

De beste wetsuit voor kinderen. Een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. En een leuk kleurijk design!

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een wetsuit. Nu heeft iedereen een andere smaak en eisen. Nu kun je een man, vrouw of kind zijn en benieuwd zijn naar wat de beste wetsuit is voor jou is. We hebben hierboven dan ook kort een aantal wetsuits aangestipt per geslacht en grootte om je te helpen. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt. Een goedkope, dure of zeer goed presterende wetsuit? We hebben in dit artikel enkel voor de beste keuze gekozen. Hiermee wordt bedoeld dat we de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuits hebben uitgekozen per geslacht en leeftijd. 

Mocht je nog vragen hebben over een wetsuit, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Ook horen we maar al te graag welke wetsuit jij gekozen hebt. Laat het ons dan ook vooral weten!